Kuka Hannu Luhtasela?

Hannu Luhtasela. 34-vuotias Oululaistunut miekkonen, joka alkutaipaleensa kulki Nivalan maaseutumaisemissa.

Tuiran kirvessurmat

Tuiran kirvesurma. 2015-01-14 klo 21.00

Nykypäivän tapahtumia on aina välillä vaikea käsittää. Pariisin terrori-iskut, yleinen pelon ilmapiiri, Ukrainan sota sekä konfliktit ympäri maailmaa. Nämä ovat olleet kaikkien huulilla viime aikoina. Nykyajan ihminen on kuitenkin tottunut ja turtunut jatkuvaan mediatulvaan, joka on täynnä väkivaltaa ja kuolemaa. Me kumminkin nukumme yömme rauhassa, koska ne tapahtuvat kaukana omilta kotikulmilta.

Ajatukset kuitenkin muuttuvat, kun järjetöntä väkivaltaa tapahtuu omilla kotikulmilla. Kuten me kaikki edes hieman uutisia seuraavat tiedämme, eilen tiistaina vuonna 1979 syntynyt mieshenkilö surmasi kaksi henkilöä Oulun Tuirassa sijaitsevassa Tuisku Pubissa, iskien vielä myöhemmin kiinniottotilanteessa poliisia kirveellä päähän. Kiitos suojavarusteiden, uhrien lukumäärä ei kuitenkaan kasvanut.

Eilinen nosti ihokarvat kananlihalle. Olimme muutaman tuttavan kanssa Tuba – Food and loungessa tietovisassa, kun kesken pelin saan puhelun tapahtumista. Hetkeä myöhemmin puhelin alkaakin piristä ja päristä jatkuvalla syötöllä, kun huolestuneet tuttavat kyselevät, että olenhan kunnossa. Ei, emme ole tuttaviemme kanssa ylihuolehtivaisia toisistamme, mutta asun käytännössä suoraan Tuisku Pubin takana ja tekijä oli vielä sillä hetkellä kadoksissa, eikä tuntomerkeistä ollut tietoa.

Kieltämättä tietovisaan osallistuminen jäi taka-alalle ja tiedonjano tapahtumia kasvoon – sekä se, kuinka pääsen kotiini. Tuttavien kanssa sovimme, että menen heidän luokseen hetkeksi odottelemaan tilanteen rauhoittumista ja kieltämättä se olikin ainoa vaihtoehto, sillä asuintaloni ympäristö oli eristetty konepistoolein aseistatunein poliisein. Saarto oli Valtatieltä Bergel-Jungenin kadulle asti ja kuten varmaan voitte arvata, niin itse asun juurikin näiden teiden välissä.

Yhdeksän aikaan tilanne vaikutti jo sen verran rauhoittuneen, joten suuntasin keskustasta takaisin kotia. Tekijää ei vielä tässä vaiheessa oltu otettu kiinni, joten paikalla Tuisku Pubin edessä oli vielä runsaasti poliisejä – sekä ruumisautoja.

Meidän kaikkien onneksi tekijän jäljille päästiin nopeasti, mutta kiinniottokaan ei sujunut rauhallisesti. Surmaaja kun iski vielä poliisiakin kirveellä päähän, hänen onnekseen koituivat silti nykyaikaiset suojavarusteet.

Tuiran kirvesurma. 2015-01-15 klo 15.00

Tänään on pitkin päivää tullut keskusteltua tapahtumista naapureiden kanssa. Itse kun en paikalla ollut, niin osa tapahtumista meni silmien ohi. Sen mitä nyttemmin tiedän, niin jopa tämänkin talon ovella oli konepistoolein varustautuneita poliiseja etsimässä tekijää. Alaovemme kun tuppaa usein olemaan auki.

Kello kuuden aikaan kävelin jälleen Tuisku Pubin ohi ja harvoin niin harrasta tunnelmaa olen Tuirassa kohdannut. Ihmisiä oli sankoin joukoin saapunut osoittamaan kunnioitusta vainajille ja kynttilämeri jatkoi kasvuaan. Järjettömältä tuntuu, että paikassa jossa itsekkin aina silloin tällöin käyn, tapahtuu tällaista.

Kaiken kaikkiaan tämä sattumanvarainen järjetön väkivalta on jotain käsittämätöntä. Sinänsä myös jälkikäteen itselleni tuli oudot fiilikset, kun tajusin olleeni läheisen Valintatalon pihalla/sisällä asioimassa juurikin surmien tekohetkellä. Hetkeä myöhemmin olin Valtatien ja Kalliotien risteyksessä kuunnellen lähestyviä sireenejä ja mietin, missähän on jälleen tapahtunut ja mitä. En vain arvannut, että kaikki tapahtui näköetäisyydellä minusta.

Tuiran kirvesurma. 2015-01-14 klo 18.00

https://luhtasela.fi/sahkosopimus-verkosta/,https://luhtasela.fi/irtiotto-arjesta/
})(jQuery)