Suosituimmat VPN palvelut pikatestissä

ExpressVPN on Brittien Neitsytsaarille rekisteröity VPN:n palveluntarjoajaa. ExpressVPN mainostaa itseään supernopeilla, rajoittamattomilla verkkoyhteyksillä, Jotteivat superit tähän loppuisi, tarjoavat he myös superluokan salausta 256-bittisen AES OpenVPN:n salauksen muodossa.

 • 1100 palvelinta 94 maassa, myös Suomessa.
 • Rajoittamaton datasiirto
 • Vahva salaus
 • Käyttöoikeus kolmelle laitteelle
 • Minimaliset logitiedostot
 • Pysäytyskytkin: Kyllä
 • P2P sallittu
 • Hinta: 1 kk 12,95e tai 6 kk 59,95e (9,99e/kk) tai 12kk 99,95e (8,32e/kk)
 • 30 rahat takaisin takuu
 • Testattu: Marraskuu 2017
 • Lue lisää: www.expressvpn.com

Nopeustestit

Nopeustestit ovat aina suuntaa antavia. Yhteyden nopeuteen vaikuttaa muun muassa testausajankohdan ruuhkat kummassakin päässä.

ExpressVPN kehuu tarjoavansa lähes rajoittamattomia nopeuksia, mutta ikävä kyllä totuus on ei ole ihan tämä. Yöaikaan ExpressVPN:n nopeudet ovat varsin mukiinmeneviä, noin 50/10M. Mutta päiväsaikaan, jolloin tarve on suurin, nopeudet tipahtat dramaattisesti.

Suomen ja Ruotsin VPN-palvelimet tuntuvat olevan erityisen alttiita ruuhka-ajoille. Välistä yhteys toimii varsin sutjakkaasti noin 40/10M-nopeudella, mutta hetkeä myöhemmin nopeus voi jo tipahtaa 20M-nopeusluokkaan.

Suunnatessa käyttämään Keski-Eurooppan palvelmia, nopeudet laskevat jo alle 10Mbps:aan. Mentäessä mantereelta toiselle yhteysnopeudet jatkavat edelleen huimaa laskuaan. Monet haluavat käyttää esimerkiksi Netfixin US-versiota VPN:n palvelun avulla, mutta ExpressVPN:n tarjoaminen US-palvelimen avulla tämä ei onnistu. Alle 10Mbps nopeudet kun ovat yksinkertaisesti liian vähän suoratoiston vaatimuksiin, varsinkin jos puhumme HD/UHD-suoratoistosta.

ExpressVPN, Speedtest. Palvelimen sijainti: Ruotsi. Testattu keskiyöllä.
ExpressVPN, Speedtest. Palvelimen sijainti: Suomi. Testattu iltapäivällä
ExpressVPN, Speedtest. Palvelimen sijainti: Ruotsi. Testattu keskipäivällä.
ExpressVPN, Speedtest. Palvelimen sijainti: New York, USA. Testattu keskipäivällä.
ExpressVPN, Funetin FTP-palvelin. Palvelimen sijainti: Suomi
ExpressVPN, torrent-lataus

Ohjelmisto

ExpressVPN:n ohjelmisto on varsin yksinkertainen ja suoraviivainen. Halutun VPN:n palvelimen voi valita itse tai käyttää ns. smart locationia, joka valitsee itse parhaan palvelimen. Näin Oulusta käsin testattuna ohjelmisto yhdisti poikkeuksetta Ruotsin puolella sijaitsevaan VPN:n palvelimeen suomalaisen sijaan. Asetuksista löytyy mahdollisuudet säätää salauksia haluamikseen.

Käyttökokemus ja loppusanat

Koska ExpressVPN ei tarjoa ilmaista kokeilujaksoa, päätin hyödyntää ilmaisen 30 päivän rahat takaisin takuun. Ja hyvä näin, sillä omat tarpeeni ja ExpressVPN:n tarjoamat ratkaisut siihen eivät täysin kohdanneet.

ExpressVPN toki tarjoaa turvallista surffausta ja maarajojen ylitystä, mutta kynnyskysymykseksi omalla kohdallani nousi palvelun ruuhkaisuus päiväsaikaan. Vaikka viive kotimaan ja Ruotsin palvelimia käyttäessä on olematon, jostain syystä takaraivossa oli jatkuva tunne pienestä hidastelusta ihan normisurffailunkin ohessa. Jos verkkoyhteytesi on ilman VPN:n palveluakin 20M-luokkaa, voisin jopa ExpressVPN:ää suositella käytettäväksi. Mutta jos yhteysnopeutesi on suuremmissa luokissa, alkaa hidastelu todennäköisesti ottamaan päähän jossain välissä. Uskoisinkin, että lähitulevaisuudessa ExpressVPN tulee lisäämään kapasiteettiään myös täällä pohjolassa, jolloin nopeudetkin nousevat ja ruuhkaisuus vähenee.

Muilla mantereilla, erityisesti Aasiassa tai Yhdysvalloissa sijaitsevien VPN-palvelimien kautta netin käyttäminen alkaakin sen sijaan olla jo mahdotonta. Oma tarpeeni olisi suoratoistopalveluiden käyttäminen heidän alueen VPN-palvelimien kautta, mutta yhteys on yksinkertaisesti liian hidas siihen.

ExpressVPN onkin siis erityisesti heille, jotka haluavat surffata turvallisesti ja salata omat verkkojalanjälkensä. Tähän tarkoitukseen ExpressVPN sopii kuin hansikas käteen vahvan salauksensa ansiosta. Mutta jos mielessäsi ovat suurten datamäärien liikuttelut, palvelu ei ole ehkä sinua varten. Palvelun vakaus on ensiluokkaista, eikä pätkimistä havaittu kertaakaan testien aikana.

Päivitetyt loppusanat

ExpressVPN:n arvioinnin jälkeen palvelun taso laski ainakin omia käyttötapoja miettien. Netflixin käyttö ei enää onnistunut ja joka paikassa alkoi tulla vastaan CloudFlaren tai Googlen varmistuksia siitä, että ruudun takana on todellakin ihminen. Ilmeisesti IP-osoitteet alkavat käydä vähiin käyttäjämääriin nähden.