Kuka Hannu Luhtasela?

Hannu Luhtasela. 34-vuotias Oululaistunut miekkonen, joka alkutaipaleensa kulki Nivalan maaseutumaisemissa.

Sonera – Laajakaista vain perussurffaukseen

  Artikkeli on suurimmalta osiltaan vanhentunut enkä suosittele käyttämään tätä tietolähteenä

Kovaa yskää ja flunssaa on jatkunut jo muutaman päivän, joten ajattelin ajankuluksi säätää toimimaan Xbox360:n, jonka kanssa minulla on ollut ongelmia. Tästä saikin alkunsa innoitus tähän vuodatukseen Soneran nettiliittymistä, jotka näin johtopäätöksenä sanoen sopivatkin vain niille, jotka käyttävät vain netin peruspalveluja ja sähköpostia. Jos sinulla on tarpeen tehdä verkossa käytännössä mitään muuta, niin Sonera ei ole oikea liittymä sinulle.

Muuttaessamme pois Myllytullista, jossa oli käytössä oli DNA:n laajakaista, oli aika etsiä uusi edullinen laajakaistantarjoaja ja valinta osui uuden talon kohdalla Soneraan, koska heiltä sai 100/10M -liittymän ja KotiTV-palvelun edukkaaseen 19,90e hintaan. DNA 100/50 oli aiemmessa taloyhtiössä myös samanhintainen, mutta uudessa taloyhtiössä sama nopeusluokka DNA:lta olisikin maksanut liki 50e/kk, joten jatkaminen DNA:n kanssa ei tullut silloin kyseeseen.

Päällisin puolin Soneran nettiliittymä vaikuttikin kaikin puolin hyvältä, sillä kuten sanottua, mukana tuli myös KotiTV -palvelu sekä modeemit ja HD-IPTV-digiboksit – kirouksena 24 kuukauden sopimuskausi. Ja kyllähän tätä kirouksen loppumista onkin jo odottanut. Tänä 16 kuukauden aikana, jona Soneran nettiliittymänä on ollut käytössämme, en ole kovinkaan montaa kehuvaa sanaa liittymästä päästänyt, kirosanoja sitäkin enemmän.

Ainoa kehuttava asia on nopeus, liittymä kättelee itsensä kiitettävästi reippaan sadan megan nopeusleukkaan ja latausnopeudet ovat käytännössä 8-9,8M/S, mutta siihen loppuvatkin kehut. Mistä edes alottaisin.

Mainos

IPTV-digiboksi

IPTV:ssä kuva ja ääni välittyy verkkoa pitkin, mutta Sonera on säästellyt rahojaan valitessaan Motoralan IPTV-digiboksin, jonka kanssa itselläni on ollut suuria ongelmia.

 • Ensimmäinen Soneran toimittama digiboksi ei toiminut lainkaan, joten Sonera anteliaasti lähetti veloituksetta uuden.
 • Kaukosäädin on niin halpaa kiinalaatua, että ei kestä kuin muutaman lattialle tipahtamisen ja sen jälkeen kaukosäädin onkin jo entinen. Nykyään käytössä muistaakseni neljäs kaukosäädin, kun taaseen osa laitteistotani on yli 10 vuotta vanhaa, mutta kaukosäädintä kanssa ei ole mitään ongelmia.
 • HD-ja maksukanavat. Ehdotonta plussaa näin päällisin puolin, mutta näiden kanavien lähetyksiä ei voi tallentaa ollenkaan verkkotallennukseen, vaan ainoana vaihtoehtona olisi ostaa 159e kiintolevyllinen digiboksi Soneralta. Alkujaan myös teksti ja kuva olivat epäsynkassa ja korjaantuivat vasta lukuisten asiakaspalvelukontaktien jälkeen (alkuperäinen ratkaisu helpdeskistä oli vaihtaa käytettävä resoluutio 1080p:stä huonoimpaan mahdolliseen, tosin ei sekään toiminut)
 • EPG. Kuvitellaan, että ohjelma A alkaa klo 19:30 ja haluat tallentaa sen. EPG näyttää kuitenkin ohjelman A alkavan 19:30 ja 19:35. Laittaessasi tallennukseen aiemmin alkavan, 5min pituisen ohjelman laitteisto tallentaa tosiaan yleensä vain 5 minuuttia. Jos laitan myöhemmin alkavan ohjelman tallukselle, niin alusta jää puuttumaan ne kuuluisat 5 minuuttia. Toisaalta, välillä valitsemalla jomman kumman noista tallennusvaihtoehdoista, saattaa tallennus toimia normaalisti.
 • Ilman järkevää syytä boksi saattaa resetoida itsensä ja pudottaa itsensä verkosta.
 • Verkkotallennukset toimivat silloin kun haluavat. Useimmiten tallennuslista näyttää tyhjää, vaikka tallennettuja ohjelmia on satoja tunteja.
 • Käytännössä pakottaminen Thomson TG789vn tai vastaavaan reitittimeen, ks. lisää alta.
 • Ei kuvaan poltettujen tekstitysten toimivuus esim. Ylen kanavilla. Tekstit eivät tule näkyviin ennenkuin olet käyttänyt esim. teksti-tv:tä päällä.

Thomson TG789vn -reititin ja verkon toimivuus yleensäkin.

Mainos

Ensimmäistäkään positiivista keskustelua en ole tainnut tästä reitittemestä kuulla tai lukea, jauhantaa voit paremmin lukea mm. MuroBBS:n Sonera KotiTV-ketjusta

 • Taloudessamme on lukuisia verkkoa käyttäviä laitteita: Pöytäkone, kannettava tietokone, IPTV-digiboksi, Samsungin TV, Xbox360S, Canonin tulostin ja pari kännykkää. Aktiivisesti verkossa on pöytäkone, kannettava, IPTV-digiboksi, Xbox360S ja Canonin tulostin, yhteensä siis viisi laitetta kuten dynaamisia IP-osoittakin on. Mutta jos verkossa käy muu laite esim. wlanin kautta, niin laite saa kyllä IP-osoitteen, mutta sekoittaa aiemmin verkossa olleiden laitteiden verkkoasetukset.
 • Pelikonsolien liittäminen verkkoon. Periaatteessa uusien konsoleiden tulisi toimia P’n’P -periaatteella, mutta ei Soneran kanssa. Ohjeita ja asetuksia saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, jotta oikeat asetukset löytyvät säädettäväksi tähän reitittimeen. Sääliksi käy tavallista tallaajaa, joka ei tiedä edes reitittimen hallintapaneelin olemassaolosta. Esim. Xbox360 vaati säädettäväksi auki portit 88 (UDP), 3074 (UDP ja TCP), 53 (UDP ja TCP) ja portin 80 (TCP). Tästä aiheutuukin jälleen se ongelma, että esim. palvelinkäytössä käytettävä portti 80 ei olekkaan enää käytettävissä muille reitittimissä oleville verkkolaitteille.
 • Olematon säädettävyys. Aiemmin mainitusta MuroBBS:n ketjusta löytyy rutkasti lisää asiaa tästä ongelmasta, mutta lyhyesti sanottuna loppukäyttäjän mahdollisuudet säätää liittymää mieleisekseen ovat hyvin rajalliset.
 • Etäpäivitykset. Kuulostavat käteviltä, mutta laite palautuu oletusasetuksille ja joudut jälleen säätämään kaiken uudelleen.
 • Wlan. Mitä edes sanoa. Toimivuus on luokkaa olematon, hidas ja hermojaraastava. Varsinkin jos taloyhtiössä on kantavuusalueella lukuisia muitakin verkkoja ja purkin tarjoamat 13 kanavaa ovat tukossa. Ainoa toimiva ratkaisu lieneekin liittää reitittimen jatkoksi 5GHz alueella toimiva wlan-reititin.

Paljon hyvää ei siis mahdu kokemuksiini Sonerasta, mutta koin tarpeeksi hieman vuodattaa tätä tuskastumistani tähän liittymään. Sopimusta on jäljellä vielä 8 kuukautta, mutta uskoisin liittymän tarjoajan vaihtuvan lähen 99% varmuudella, vaikka enemmän pitäisikin maksaa. Mutta mielellään sitä maksaa toimivasta liittymästä.

https://luhtasela.fi/uuden-lapparin-hankinta/,https://luhtasela.fi/kokemuksia-fujitsu-lifebook-n532-kannettavasta/
})(jQuery)