Kuka Hannu Luhtasela?

Hannu Luhtasela. 34-vuotias Oululaistunut miekkonen, joka alkutaipaleensa kulki Nivalan maaseutumaisemissa.

Vire: Älypuhelin treenikaverina

Artikkeli julkaistu Vire-lehdessä keväällä 2014

 

Olit sitten arkiliikkuja tai tosikuntoilija, niin todennäköisesti mukanasi kulkee uudenkarhea älypuhelin. Älypuhelimeen ladattavien kuntosovellusten avulla monet ovat löytäneet kauan kadoksissa olleen motivaation liikuntaa kohtaan, mutta toimintoja löytyy vaativampiinkin makuun.

Useimmat käyttävät puhelintaan vain sen perustoimintoihin, vaikka pieneen kokoon on ahdettu suuri määrä teknologiaa. Satelliittipaikannus, kiihtyvyysanturi ja elektroninen gyroskooppi saattavat kuulostaa oudoilta ja mystisiltä termeiltä, mutta kaikki nämä löytyvät puhelimestasi ja niitä voidaan käyttää apuna, kun haluat tarkkaa tietoa liikkeistäsi.

Viimeisten vuosien aikana kehittäjät ja puhelinten valmistajat ovat panostaneet vahvasti uusien kuntosovellusten kehittämiseen. Enää ei riitä, että voit ylläpitää puhelimessasi pelkästään kunto- ja ruokapäiväkirjaa, vaan kuntoilijalle tarjotaan täysimittainen hyvinvoinnin palvelukeskus. Puhelimen antureiden avulla kuntosovellus voi esimerkiksi mitata juoksulenkkisi pituuden, tekemiesi punnerrusten määrää tai ohjata joogaharjoitustasi.

Sovelluksista on usein tarjolla niin ilmaiset kuin maksulliset versiot. Useimmiten kuntosovelluksen maksullisen versio tarjoaa laajennetut ominaisuudet, rajattoman käyttöajan ja mahdollisuuden käyttää lisälaitteita, kuten sykevyötä.

Mukana kulkeva motivaation lähde

Oululainen Pertti Rautio, 35, on yksi kymmenistä miljoonista Sports Tracker -kuntosovelluksen käyttäjistä ympäri maailman. Sports Tracker -sovellusta hän käytti aluksi vain etäisyyksien mittaamiseen paikasta toiseen, mutta pikkuhiljaa sovelluksesta on tullut korvaamaton kaveri juoksu- ja hiihtoharrastuksen parissa.

Raution mukaan yksi suurimmista syistä käyttää kuntosovellusta on omien rajojensa ylittäminen. ”On mukava seurata, kuinka paljon tuli juostua ja kuinka nopeaa vauhtia. Koska tiedot aiemmin suoritetuista harjoitteista jäävät talteen, niin voin vertailla sitä, kuinka paljon enemmän jaksan nykyään kuin aiemmin”, Rautio toteaa..

Raution mukaan sosiaalinen media on tärkeä osa treenikehitystä. ”Suoritetun harjoitteen jakaminen Facebookissa toimii monella tavalla. Voin antaa muille vinkkejä hyvistä lenkkireiteistä, mutta samalla saan muilta kuntoilijoilta tärkeitä kehitysehdotuksia itselleni, muun muassa paremmista juoksutekniikoista. Toisaalta mukana on myös eräänlainen kilpailuelementti, sillä on mukava nähdä juosseen kilometrin enemmän kuin muut.”

Pieni päätös, suuri hyöty

Kuntosovelluksen lataaminen ja sen käytön opetteleminen eivät vaadi suuria ponnisteluja. Valmistajat ovat tehneet sovellusten käytöstä helppoa ja suoraviivaista. Koska puhelin kulkee lähes aina mukana, niin käyttäjä voi muutamalla painuksella ryhtyä seuraamaan omia askeleitaan ja kalorien kulutusta.

Kuntosovellukset toimivat kuin halpoina henkilökohtaisina valmentajina. Ne pitävät sinut liikkeessä ja pikkuhiljaa huomaatkin seuraavasi entistä aktiivisemmin omaa liikkumistasi. Koska sovelluksista löytyy tuki useisiin eri lajeihin, niin kuntoaan kohottaneen on helppo vaihtaa kevyemmät lajit vaativampiin.

Julkaistu

27.3.2014

Kategoriat

Printtimedia

Avainsanat

GPS, treeni, Vire, Älypuhelinhttps://luhtasela.fi/portfolio/miljoosarja-oulun-tuirasta/,https://luhtasela.fi/portfolio/vuorokausi-basistin-matkassa/
})(jQuery)