Kuka Hannu Luhtasela?

Hannu Luhtasela. 34-vuotias Oululaistunut miekkonen, joka alkutaipaleensa kulki Nivalan maaseutumaisemissa.

Nuuppi: Nuuppi Oulun musaskenen pyörteissä

2014-03-20. Finland. Oulu. Tuira. Photo: Hannu Luhtasela

Artikkeli on julkaistu Nuuppi-lehdessä syksyllä 2013

 

Opiskelu vie suurimman osan korkeakouluopiskelijan ajasta, mutta välillä on hyvä ottaa rennommin ja vaihtaa vapaalle. Useimmat rentoutuvatkin vapaa-ajallaan musiikin parissa ja Oulu lähiseutuineen tarjoaakin lukuisia erilaisia mahdollisuuksia uppoutua musiikin maailmaan.

Usein kuulee sanottavan, että Oulu on raskaan musiikin pääkaupunki, mutta todellisuudessa Oulusta löytyy musiikillista ilotulitusta laidasta laitaan – aina klassisesta sinfoniamusiikista tärykalvot räjäyttävään bassonjytkeeseen. Vaikka musiikinharrastaja löytääkin koettavaa joka päivälle ja ulkopuolisen silmin kaikki näyttää toimivan moitteettomasti, niin alan harrastajien ja ammattilaisten mukaan Oulun musiikkiskenestä löytyy myös petrattavaa.

Myös Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa laadukasta musiikinopetusta tuleville musiikin ammattilaisille niin klassisen musiikin kuin rytmimusiikin alalta, tai vaihtoehtoisesti voit yhdistellä omia vahvuusalueitasi ja suuntautua musiikinohjaajaksi. Koulussamme musiikin opiskelu tapahtuu nykyaikaisten opetusvälineiden, tilojen ja ammattitaitoisten opettajien johdolla. Musiikinopetuksena jalona ohjenuorana on sekä vaalia historiallisista kulttuuriperintöä että vastata aikamme haasteisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Nuuppi live-tapahtuminen keskellä

Vakiintuneita keikkapaikkoja ja nuorison suosikkeja Oulussa ovat keskusta-alueella sijaitseva vanha konkari 45 Special ja tuoreempi tulokas Nuclear Nightclub, mutta live-tapahtumia löytyy lähes jokaisesesta muustakin Oulun yökerhosta ja kuppilasta, joten musiikkifanin kannattaa seurata ilmoittelua lehdissä ja netissä.

Musiikkitapahtumia on runsaasti ympäri vuoden, mutta varsinkin kesäisin Oulu täyttyy musiikkitapahtumista ja tekemistä riittää enemmän kuin on aikaa. Ihmisiä saapuukiin ympäri maailman seuraamaan kesäisen Oulun musiikkikattausta, joista suurimpia vetoneuloja ovat maailmanrauhaa välittävä Ilmakitaran MM-kisat ja samaan aikaan järjestettävä Oulun musiikkivideofestivaalit, Kuusrockin jalanjäljillä kulkeva Qstock, raskaamman musiikin ystäville suunnattu Jalometalli sekä lukemattomat monet muut kesäiset musiikkitapahtumat, joista riittää koettavaa kaikenikäisillä ja kokoisille.

Hintahaitari tapahtumissa on kuitenkin varsin laaja ja rahoistaan tarkan opiskelijan kannattaakin suunnata maksuttomille tai muutaman euron sisäänpääsyn maksaville keikoille. Usein juuri näiltä lavoilta löydätkin uudet nousevat tähdet.

Kun Nuuppi kulisseihin pääsi

Vaikkakin pintapuoleisesti puitteet ovat kunnossa ja Oulun musiikkiskene on voimissaan, niin asiat voisivat silti olla paremmin. Vaikkakin Oulun kaupunki panostaa kiitettävän hyvin vapaa-ajan harrastetoimintoihin, niin bänditoiminnan tukeminen on vielä nykyäänkin lapsenkengissään.

Yli kaksikymmentä vuotta musiikin parissa viettänyt ja sen mukana elänyt, nykyään muun muassa Boar-yhtyeessä vaikuttava Petri Henell, 34, toteaakin; ”En ymmärrä sitä, että jos jokin vanhempi rakennus jää tyhjilleen, niin miksi sitä ei voisi antaa taiteilijoiden, muusikoiden, kulttuuri-ihmisten ja nuorison käyttöön”. Treenitilojen vähyys onkin yksi Oulun musiikkiskenen suurimpia ongelmia, sillä vaikka kaupunki vuokraakin tilojaan treenikämpiksi, niin ongelmaksi on muodostunut valtaisa kysyntä sekä useimmiten tilojen puutteellinen kunto ja kaukainen sijainti.

Kaikilla asioilla on silti kääntöpuolensa ja tilojen vähyys on luonut artistien välisen kisailun sijalle vahvaa yhteisöllisyyttä. Treenitilat jaetaan usean treenaavaan bändin kesken, PA-laitteistoa lainaillaan toisille ja bändit soittavat usein yhteisillä keikoilla. Petri kannustaakin aloittelevia bändejä yhteistyöhön ja toivoo, että uudet tulokkaat rikkovat aiemmin määrättyjä raja-aitoja ja luovat jotain uutta ja mahtavaa. Vaikka erityisesti treenikämppien vähyys on ongelma, Dimi-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Dimitra Salo, 25, on kuitenkin toiveikas Oulun musaskenen tulevaisuudesta; ”Oulusta tulee paljon laadukasta, mielenkiintoista ja monipuolista musiikkia. Uskon, että kehitys jatkuu positiivisena. Toivon, että lahjakkuuksia jää myös tänne Ouluun pitämään kovaa ja kunnianhimoista tasoa yllä”.

Vaikka Oulun musiikkiskenessä on puutteensa, niin jo vuosien ajan Oulun kulttuurin parissa on toiminut muun muassa Rotos Ry sekä Paska Kaupunni Ry, jotka kumpainenkin tahoillaan ovat pyrkineet toimimaan eräänlaisena välikätenä harrastajien ja ja tapahtumatuottajien välissä. Kumpaisenkin yhdistyksen tavoitteena on elävöittää oulun musaskeneä ja tarjota palveluja oululaisille, aloitteleville tai jo kokeneemmille esiintyjille. Myös itse Oulun kaupunki tukee nuorten, aloittelevien bändien toimintaa Rockpolis –tuki- ja palvelukeskuksella. Rockpoliksen avulla nuoret bändit voivat luoda yhteyksiä keikkajärjestäjiin ja jopa levy-yhtiöihin, joihin muutoin nuorten tulokkaiden olisi lähes mahdotonta saada yhteyttä.

Nuuppi musiikkitapahtumaa järjestämässä

Onnistuneeseen musiikkitapahtumaan kuuluvat innostuneen yleisön ja kaikkensa antavan artistin lisäksi luonnollisesti toimivat taustajärjestelyt. Musiikkikuvioissa jo liki neljäkymmentä vuotta sitten aloittanut ja noin 4000 klubi-illan ja muun tapahtuman järjestämisessä mukana ollut, ravintoloitsija-festivaalijärjestäjä Ilpo Sulkalan mukaan menestys ei tule ilmaiseksi. Tapahtuman tai klubikeikan saattaminen menestystarinaksi vaatiikiin kovaa, idearikasta ja pitkäjänteistä työtä musiikkiskenen parissa.

Vaikka kilpailu maksavista asiakkaista on nykyään kovaa, niin vuoden posiitivisimmaksi Oululaiseksikin valittu Sulkala muistuttaa, että nykyään populäärikulttuuri on hyväksytympää kuin ennen ja yleisö nauttii musiikista aiempaa laaja-alaisemmin unohtaen genrerajat.

Sulkala muistuttaa myös siitä, että pelkkä valittaminen Oulun kulttuuriin nykytilasta ei auta, vaan tarvitaan tekoja sanojen sijaan. ”Vaaditaan uusia, voimakastahtoisia nuoria ihmisiä viemään ajatuksiaan etenpääin, sillä mitään ei saavuteta ilmaiseksi ja varsinkin uusien, loistavien ideoiden hyväksytyksi saaminen vaatii valtavasti töitä”, Sulkala toteaa.

Julkaistu

2.10.2013

Kategoriat

Printtimedia

Avainsanat

45 Special, Boar, Dimitra Salo, ilpo Sulkalehti, Nuuppi, Petri Henellhttps://luhtasela.fi/portfolio/museokauppa-ainoan-mainokset/,https://luhtasela.fi/portfolio/antimainos-cheek/
})(jQuery)