Pikakosketus Wacom Intuos Pro S -piirtopöytään

Olen aina ollut huono ostamaan joululahjoja. Mielummin hankin ja saan jotain sellaista, jolle on käyttöä ennemmin kuin se, että muutaman naurun jälkeen tavara jää kaappiin. Tänä vuonna päätinkin ostaa Ainolle yhdistetyn joulu- ja syntymäpäivälahjan, jolle tulisi olemaan käyttöä. Lahjaksi pitkän selvittelyn ja tuskailun jälkeen valikoitui A6-kokoinen Wacom Intuos Pro S -piirtopöytä, joka löytyi Verkkokauppa.com:sta n. 230 euron hintaan. Itsehän en mikään piirtelijä ole, joten tämä on vain pikainen pintariipaisu tästä ostoksesta.

Vaikkakin Wacom Intuos Pro S on pääasialliselta käyttötarkoitukseltaan piirtopöytä, niin piirtopöytätoimintojen lisäksi Wacom Intuos Pro S toimii myös kosketuslevynä, eli eräänlaisena hiiren korvikkeena. 2-5 viiden sormen monikosketustoimmon ansiosta supistukset ja laajenukset toimivat varsin saumattomasti. Kynää ja sormet tunnistavaa kosketustoimintoa ei voi kuitenkaan käyttää samaan aikaan.

Piirtopöydän tekniset tiedot

 • Monikosketustoiminto: kyllä, 2-5 sormen toiminnot
 • 6 kustomoitavaa pikanappia
 • Monitoimi-kosketusalue: kyllä
 • Patteriton ja langaton kynä
 • 2048 paineentunnistustasoa
 • Näytteenottotarkkuus: 200 viivaa / mm
 • Kynän kallistuksentunnistus
 • Tuki langattomuudelle: kyllä
 • Mitat: 320 x 208 x 12 mm
 • Aktiivisen alueen koko: 158 x 98 mm
 • USB-liitäntä
 • Käyttöjärjestelmätuki: Windows 8, Windows 7, Windows Vista SP3; Mac OS X 10.6.8 tai uudempi.

Yleisesti Wacom Intuos Pro S:stä

Wacom on tullut tunnetuksi laadukkaista piirtopöydistään, eikä Wacom Intuos Pro S tee poikkeutta tähän linjaan. Wacom Intuos Pro S on erittäin kevyt, mutta silti jämäkän tuntuinen. Levyn alla olevat kumitassut pitävät pöydän hyvin aloillaan, mutta pöytää voi helposti käyttää myös sylissä pitäen. Yleisesti ottaen koko rakenne huokuu laatua.

Wacom Intuos Pro S on varustettu kuudella kustomoitavalla pikanäppäimellä, jollaisia olen itsekkin usein kaivannut työskennellessäni Photoshopin parissa. Koska pikanäppäimet ovat sijoitettu sivuun, niin Wacom Intuos Pro S sopii hyvin niin vasen- kuin oikeakätisille. Kuuden kustomoitavan pikanäppäimen lisäksi tästä piirtopöydästä löytyy eräänlainen rulla, johon on mahdollista ohjelmoida neljä erilaista toimintoa, jolloin pikanäppäinten määrä kasvaa kymmeneen.

Wacom Intuos Pro S:n mukana tulee laaja ohjelmistopaketti, mutta itse olen tyytynyt testaamaan ja käyttämään laitetta vain Photoshopin ja InDesignin parissa. Kummatkin ohjelmistot tunnistavat piirtopöydän ongelmitta ja käyttö on varsin sujuvaa. Lifebookin kanssa piirtopöydän kanssa ilmeni pienoista viivettä, mutta asia korjaantui valitsemalla asetuksista kohdan ”Tip double click distance” ja kytkemällä ko. valinta pois päältä

Langallisesti vai langattomasti?

Wacom Intuos Pro S sopii käytettäväksi niin langattomasti kuin langallisesti. Piirtopöytä voidaan liittää tietokoneen USB-väylään, jolloin pöytä saa virtansa tätä kautta. Wacom Intuos Pro S:n mukana tulee myös USB-WiFi-dongle, jonka avulla piirtopöytää voidaan käyttää langattomasti n. 10 metrin etäisyydeltä. Langattomuuden hintana on se, että piirtopöytä siirtyy akkutilaan, joka tosin latautuu seuraavan kerran USB-väylään kytkettäessä. Piirtopöytään kytkettävä USB-dongle piiloutuu suojaläpän alle, joten sen katoamista ei tarvi murehtia.

Kosketusnäytölle suunnattu kynä toimii luonnollisesti myös ilman johtoja tahi akkua.

Loppupäätelmät

Wacom Intuos Pro S on monikäyttöinen laite. Wacom sopii piirtopöydäksi niin aloittajille kuin koneemmille harrastajille ja jopa ammattilaisille. Vaikka A6-koko ei tunnu suurelta, niin käytännössä koko on varsin mainio. Luonnollisesti ihmiset ovat erilaisia ja se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi kaikille.

Piirtopöydän lisäksi laite sopii ohjelmoitavien näppäimien ja kosketusnäyttötoimintojen ansiosta myös mediakeskuksen säätimeksi tai apuvälineeksi esityksiin.