Kuka Hannu Luhtasela?

Hannu Luhtasela. 34-vuotias Oululaistunut miekkonen, joka alkutaipaleensa kulki Nivalan maaseutumaisemissa.

Onni on… varmuuskopiot

Ostin nykyisen pöytäkoneeni vuonna 2009. Nyt reilut viisi ja puoli vuotta möyhemmin pärjään vieläkin erittäin hyvin tällä jo vanhentuneella koneella ja olen vain pieniä päivityksiä tehnyt rautapuoleen. Päätin ottaa kuitenkin askeleen nykyaikaan päin ja viimeinkin hankkia järjestelmälevyksi SSD-kovalevyn.

Valinta osui Verkkokauppa.com:sta löytyvään Samsung 840 EVO 250Gb SSD-kovalevyyn. Peruskäyttöön sopivan nopea eikä alle 130 euron hinnallakaan ylihinnoiteltu. Kauppakassiin mukaan tarttui myös 2,5″ > 3,5″ -kiintolevykehikko, jotta saisin kovalevyn kiinni Antec Sonata III -koteloon. Tässä vaiheessa taisinkin jo autokyydin tarjonneelle kaverilleni sanoa, että illan aikana tulee useita kirosanoja kuulumaan, kun alan tätä asentamaan. Kuinka oikeassa olinkaan ja johan levyn niminkin, EVO, kaiken tarvittavan sanoo.

Ensimmäiset ongelmat alkoivat ja fyysisen asennuksen vaiheessa, koska ostamani kiintolevykehikko ei sopinutkaan Antenc Sonatan kiintolevypaikkoihin, tosin ongelman suhteen en ole ollut ainoa. Patenttiviritys toimintaan ja tietokone tunnisti levyn ongelmitta. Aiemmin olin pohtinut, että siirränkö käyttöjärjestelmäni (Windows 7) suoriltaan uudelle kovalevylle vai suoritanko ns. puhtaan asennuksen. Toimintavarmuuden takia päädyin puhtaaseen asennukseen ja käyttöjärjestelmäksi asentui Windows 8.1 Pro.

Luonnollisesti Windows 8 vaatii runsaasti säätöä, jos ei ole tykkää Metro-käyttöliittymästä. Itse kuulun tähän porukkaan, joten Classic Shellit ja RocketDockit tulivat tarpeeseen. Asennettavien ohjelmien paljous yllättää joka kerta, mutta onnekseni ohjelmistot asentuivat käytännössä ongelmitta takaisin Windows kahdeksaan.

Tässä vaiheessa olikin aika kohdata päivän toinen vastoinkäyminen, kun tajusin bussikorttini tipahtaneen matkalla jonnekki. Sen muistan, kuinka katsoin ennen matkaan lähtöä puhelimeni suojakotelon löysyneitä korttitaskuja ja mietin, että kortit tulevat vielä tipahtamaan jossain vaiheessa ja näinhän nyt pääsikin käymään. Kulkemani reitit kuljin läpi, mutta tuloksetta. Näin tulikin kovalevylle mojovasti lisähintaa, kun maanantaina täytyykin käydä ostamassa uusi bussikortti. Ellei sitä sitten löydy poliisin löytötavaratoimistosta tai Oulu10:stä, jotka kumpainenkin ovat sopivasti viikonloppuisin kiinni.

Mutta takaisin kovalevyjen maailmaan. Kun Windows 8 alkoi näyttämään ja tuntumaan omalta, olikin aika päättää mitä teen entiselle järjestelmälle. Aiempi järjestelmä oli asennettu yhden teratavun kovalevylle, joka oli jaettu kahteen osaan, noin 100 gigan järjestelmälevyksi ja lopputila tiedostovarastona. Päätin yhdistää nämä osiot yhdeksi isoksi asemaksi, tyhjentäen ensin kuitenkin järjestelmälevyn. Tähän asti kaikki menikin hyvin, kunnes tajusin mokanneeni. Ajatuksissani olin tyhjentänyt vanhan järjestelmälevyn lisäksi tiedosto-osion.

Muutaman tarkkaan harkitun kirosanan jälkeen pelastukseksi osoittautui varmuuskopiot. Tiedostot valuivatkin sutjakkaasti takaisin tietokoneelle Dropboxista ja useamman vuoden digikuvat olivat jälleen pelastettu. Täytyy kiittää onnea, sillä aiemmin olen menettänyt useiden vuosien digikuvat varmuuskopioiden puutteiden takia. Tällä kertaa tiedostot olivat kuitenkin tuplasti varmistetuja, sillä Dropboxin lisäksi tiedostot löytyivät myös OneDrive for Business -palvelusta, joten mitään tietoja en onnekseni menettänyt.

Muistakaa siis, varmuuskopioita ei ole koskaan liikaa eivätkä ne koskaan ole turhia. Itse SSD-levy on toiminut moitteettomasti ja kieltämättä tuntuu, että vanhakin kone tuntuu jälleen uudelta, kun kaiken aloittaa nollista.

https://luhtasela.fi/kymmenen-vuotta-valitusta/,https://luhtasela.fi/sahkosopimus-verkosta/
})(jQuery)