Kokemuksia Samsung Galaxy S4:stä

Pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen sain vihdoin viime tiistaina käsiini tilaamani Samsung Galaxy S4 -puhelimen rikkoutuneen HTC Desiren tilalle. Onkin siis aika kerrata hieman ensituntemuksia tästä laitteesta ja hieman vertailla tuliterää Samsungin lippulaivaa liki kolme vuotta vanhaan HTC Desireen. Syväluotaavampaa artikkelia haluaville suosittelen esim. Android Suomen Samsung Galaxy S4 -artikkelia.

Puhelimen tekniset tiedot

 • GSM-taajuudet: 850/900/1800/1900MHz
 • 3G-taajuudet: 850/900/1900/2100MHz
 • 4G-taajuudet: LTE
 • Prosessori: Quad-core 1.9 GHz Krait 300, Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600, Adreno 320
 • Käyttöjärjestelmä: Google Android OS v4.2.2 (Jelly Bean) + TouchWiz UI
 • Näyttö: 4.99″ Super AMOLED kapasitiivinen kosketusnäyttö, 1080×1920 resoluutio (441 ppi), 16M väriä, Gorilla Glass 3 -lasia
 • Kamera: 13.0 mpxl (4128×3096), automaattitarkennus, LED-salama, Geo-Tagging, hymyn- ja kasvontunnistus, video ([email protected]), videopuhelukamera (2.1 mpx), samanaikainen HD-videon ja still-kuvien otto, HDR
 • Soittoäänet: MP3, WAV
 • Muisti: 16 GB flash-muisti, 2 GB RAM-muisti, microSD-muistikorttipaikka (microSDHC-tuki)
 • Yhteydet: GPRS, EDGE, 3G, DC-HSDPA (42.2 Mbps), HSUPA (5.76 Mbps), LTE (50/100 Mbps), WLAN (a/b/g/n/ac + DLNA-tuki), Bluetooth v4.0+HS+EDR (A2DP-Bluetooth-stereo -tuki), microUSB v2.0 (MHL, USB On-the-Go), NFC
 • Muuta: Sisäänrakennettu GPS-vastaanotin (A-GPS -tuki), GLONASS, infrapuna-led, HDMI-ulostulo (adapterilla, myydään erikseen), digitaalinen kompassi, Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Calendar, Google Talk, Picasa integrointi, Word / Excel / PowerPoint  / PDF tuki (toisto), S-Voice, Smart Stay eye tracking
 • Akku: Li-Ion (2600 mAh)
 • Toiminta-ajat:
 • Mitat: koko 136.6 x 69.8 x 7.9 mm, paino 130 g

Ulkonäkö ja rakenne

Ensimmäinen tunne paketin avattua on se, että puhelin on todella iso. Liki viiden tuuman näyttö 3,7″ Desiren näyttöön tottuneelle tuntui valtavalta, mutta muutamassa hetkessä kädet ja silmät tottuivat laitteen kokoon. Kädessä puhelin tuntuu vankkatekoiselta, tosin takakansi hieman liukkaalta. Vaikka puhelin on vain viisi grammaa kevyempi kuin edellinen puhelimeni (S4 130g vs. Desire 135g), niin puhelin tuntuu kuin ilmalta kädessä – lieneekö syynä se, että paino jakaantuu suuremmalle alueelle.

Gorilla Glass 3 -vahvisteinen näyttö ulottuu liki reunoille asti ja fyysiset näppäimet ovat nykymittapuun mukaan karsittu minimiin, rajoittuen Koti-näppäimeen, virtanäppäimeen sekä äänenvoimakkuun säätimiin. Kolme vuotta HTC Desire käyttäneenä sormeni tosin aina hapuilevat virtanäppäintä puhelimen yläreunasta, mutta Galaxyssä virtanäppäin sijaitsee sivureunassa.

Puhelimen musta väritys on mielestäni erittäin tyylikäs hopeisilla koristereunoilla, eikä lika näy toisin kuin uskoisin käyvän valkoisen värin kanssa.

Puhelimen käyttö

Puhelimen käyttöönotto sujuu tottuneemmaltakin käyttäjältä helposti ja nopeasti puhelimen ohjatessa käyttäjän perusasetusten läpi aina Google-tileistä oletussovelluksiin. Android Jelly Bean + TouchWiz UI ei tarjoa sen suurempia yllätyksiä, mutta kuten sanottua, käyttö on perusselvää Androidia.

Jelly Bean -käyttöjärjestelmä tarjoaa useita vieritettäviä ruutuja sovelluksille ja widgeteille alareunaan valittujen sovellusten pysyessä paikallaan. Yllä olevassa kuvassa on hieman muokattu kotiruutuni, sillä oletuksena oleva Sää/Kello -widget ei tunnu oikein soveltuvan muuhun värimaailmaan (sovellus aina sinertävä), joten muutamalla valmiilla widgetillä sekä Play-kaupasta haetulla sää-widgetillä sainkin kotiruudusta ainakin alkuun mieleiseni. Muille välilehdille voikin lisätä sitten mielin määrin haluamiaan sovelluksia ja widgetejä.

Jelly Bean -käyttöjärjestelmä Samsungin omalla TouchWizillä on toiminut ainakin nämä alkupäivät erittäin vakaasti, enkä ole onnistunut vielä kaatamaan tai jumiuttamaan ainuttakaan sovellusta, toisin kuin Desiren Android 2.2:n kanssa usein kävi. Puhelin tukee myös kansioita, jotka näkyvät yo. kuvassa ja kansioihin lisätyt sovellukset näkyvät kuvakkeina kansiossa.

Puhelimen käyttö on erittäin sujuvaa, kiitos 1,9 GHz Quad-Core -suorittimen sekä kahden gigan keskusmuistin. Vaikka itselläni pyörii jatkuvasti useita sovelluksia moniajossa, niin hidasteluun en ole vielä onnistunut törmäämään. Jopa 1080p-laatuiset videot pyörivät nykimättä.

4.99″ Super AMOLEDin kapasitiivinen kosketusnäyttö 1080×1920 resoluutiolla (441 ppi) ja 16M väriä on erittäin tarkka ja värikylläs – itseasiassa parhain näyttö, mitä olen henkilökohtaisesti nähnyt kännyköissä. Näytön herkkyyttä voi myös säätää erittäin herkäksi, jolloin puhelimen käyttö onnistuu myös hansikkaat kädessä.

Puheluiden aikana ääni on kirkas ja selkä ja myös puhelimen kaiutin yllätti laadukkuudellaan.

Vaikka puhelimen ominaisuudet ovat erinomaiset, niin erittäin suuri miinus siitä, että likit puolet puhelimen tarjoamasta 16 gigan sisäisestä tallennustilasta on käyttöjärjestelmän käytössä. Toki Galaxy S4 tukee MicroSD-muistikortteja, mutta sovelluksia ei voi jostain syystä siirtää muistikortilta käytettäväksi Uusimman päivityksen myötä sovelluksia voi siirtää myös muistikortille.

Puhelimen käyttö eleillä

Käyttö silmä- ja käsieleillä? Ensireaktioni tähän ominaisuuteen oli todellakin välinpitämätön, sillä kuka nyt moisia tarvis. Mutta mielipide on muuttunut todellakin positiivisemmaksi. Ei ehkä se tarpeellisin ominaisuus, mutta käyttömukavuutta tulee todellakin lisää. Mutta kuinka nämä silmä- ja käsieleet toimivat käytännössä.

Silmäeleillä pystyt periaatteessa rullaamaan ruutua alas/ylöspäin yksinkertaisesti katsomalla alaspäin tai ylöspäin. Ongelmaksi tässä muodostui kuitenkin silmälasieni aiheuttama heijastuma, joten tämän ominaisuuden käyttö jäänee vähemmälle omalla kohdallani. Käsieleet sen sijaan toimivat varsin moitteettomasti. Esim. galleriaa pystyt selaamaan liikuttamaan kättäsi n. 7cm etäisyydellä ruudulla vasemmalle tai oikealle ja kuin taikaiskusta, kuvat vaihtuvat. Eleet toimivat myös useissa muissa sovelluksissa ja varsinkin pikavilkaisu esim. kellonaikaa varten on varsin kätevä. Puhelimen ollessa pöydällä kättä tarvii käyttää ruudun päällä ja ruudulle ilmestyy hetkeksi infopläjäys vastaamattomista puheluista ja tekstareista, sekä mm. akun tilanteesta.

Näistä eleistä olisi paljon muuhunkin, kunhan myös kolmannen osapuolen sovellukset alkavat tukemaan tätä ominaisuutta.

Kamera ja sovellukset

13-megapikselin tarkkuuteen yltävä kamera on toki kännykkäkameralaadullisesti varsin erinomainen ja tarkka, mutta ei kamerasta edelleenkään ole kunnon kameran korvikkeeksi, tuskin edes pokkaria vaihtaisin kännykkäkameraan. Luonnollisesti kännykkäkameran etu on silti se, että se kulkee aina mukana. Ylläoleva kuva on otettu tämän kännykän kameralla heikossa valaistuksessa ja kuva on muutoin käsittelemätön, ellei kuvakoon pienennystä lasketa mukaan. Videokuvaus onnistuu maksimissaan 1080p-tarkkuudella 30fps tahdilla.

Kameraohjelmisto tarjoaa runsaasti valmiita kuvaustiloja aina normaalista valokuvauksesta yhdistelmäkuviin sekä cinemagraphiin ja lukuisin muihin. Mukana on myös kuvankäsittelyohjelmisto kuvien muokkaukseen puhelimessa. Tästä suuret pisteet Samsungin insinööreille.

Samsung Galaxy S4 sisältää myös IR-lähettimen, joten WatchOn-sovelluksen avulla puhelinta voidaan käyttää yleiskaukosäätimenä, mutta myös paljon turhiakin sovelluksia on mukaan tungettu tilaa viemään, sillä ainakaan itse en tule tuskin koskaan käyttämään esim. Samsung Hubia tai vastaavia sovelluksia. Puhelin ei sisällä IR-vastaanotinta, joten en ole onnistunut naittamaan yleiskosäätimeen toimintaan mm. Soneran IPTV-digiboksia, joten tämänkin WatchOn-sovelluksen hyötykäyttö jää hieman vajaaksi.

Mediasoittimia on puhelimessa mukana useampiakin, esim. musiikinkuuntelua varten Samsungin oma soitin sekä Google Play Music, luonnollisesti lisää saa Google Playstä. Ääni on omaan korvaani erittäin laadukas niin kaiuttimen kuin mukana tulleiden kuulokkeiden kautta.

Internetin selaamista varten S4:ssä on oletuksena Chrome ja Samsungin oma selain ja vaikkei itselläni 4G-liittymää ole, niin surffaus sujuu sutjakkaasti ja sivut renderöityvät ongelmitta ja nopeasti.

Loppusanat

Vaikka puhelimessa on omat puutteensa varsinkin tallennustilan suhteen, niin olen lähes 100% tyytyväinen hankintaani ja uskallan varauksetta sitä suositella myös muille. Puhelinta myy esim. CDON 669 euron hintaan. Seuraavalla sivulla on muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä Galaxy S4:n käyttöön.