Kokemuksia Fujitsu Lifebook N532 -kannettavasta

Kuten aiemmin tässä kuussa kirjoitin, että budjettiluokan läppäriä etsiessämme päädyimme tilaamaan Fujitsu Lifebook N532 -kannettavan tietokoneen ja tässä vaiheessa lieneekin paikallaan jakaa hieman käyttäkokemuksia. Vaikkakin kannettava on Ainon, niin eihän kaltaiseni teknonörtti malta pitää näppejään erossa uudesta elektroniikasta.

Ulkonäkö ja rakenne

Ulkonäkö on sanalla sanoen tyylikäs. Musta pinta logoineen on omaan silmään varsin toimiva ja voisikin sanoa, että tätä kannettavaa pitää mielellään esillä.

Vaikka kannettava on erittäin kevyen tuntoinen (vaikkakin paino on liki 3kg), niin rakenne on jämäkkä eikä lainkaan muovinen. Omasta mielestäni ehkä ainoa miinus onkin se, että kansi ei ole varsinaisesti lukossa, vaan avautuu työntämällä ja samalla itse runko nousee mukana. Näin ollen kantta ei siis auki yhdellä kädellä.

Mitään heiluvia ja heikkoja osia ei tunnu olevan, joita tämän hintaluokan kannettavissa odottaisi olevan, vaan kaikinpuolin rakenne tuntuu todellakin premium-luokan kannettavan rakenteelta.

Itse en ole koskaan varsinaisesti kannettavia omistanut, vaan olen aina käyttänyt pöytäkonetta ja erillistä näppäimistöä, joten 17″ -ruutukoon ansiosta tässä kannettavassa on myös näppäimistölle enemmän tilaa. Näppäimet eivät ole ole kiinni toisissaan ja rakenne muistuttaakin siis enemmän tavallista näppäimistöä, josta on suurta hyötyä kaltaiselleni nakkisormelle. Näppäimistössä on myös erillinen numpadi.

Touchpadi kaksine näppäimineen on toimiva, koska sitä ei ole sijoitettu keskellä, mutta edelleen pöytäkoneisiin tottuneena suosin erillistä hiirtä.

Käyttö yleisesti

Fujitsu Lifebook N532 on varustettu Intel® Core™ i3-2328M prosessori, 3 MB, 2.2 GHz -prosessorilla, kuudella gigalla keskusmuistia (DDR3 1600MHz) ja 500 gigatavun kovalevyllä. Peruskäytössä kone tuntuukin jopa nopeammalta, kuin pöytäkone, joka on varustettu neliytimiselle 2,4 GHz -prosessorilla ja kahdeksalla gigalla DDR2 -muistia. Asiantuntija kun en ole, niin en varmuudella uskalla sanoa, mutta tehokkaampi muisti DDR3 ja i3-prosessori kenties lienevät syynä käytön keveyteen.

Mitään turhia miettimistaukoja kone ei ole pitänyt ja käytännössä ainakin näin alkuun kaikki on toiminut rivakasti. Suuret plussat myös siitä, että tämä kannettava on erittäin hiljainen – en parhaillaankaan uskoisi korvakuulon perusteella koneen olevan päällä.

Kuumenemisongelmia ei ole myöskään ilmennyt, vaan kannettavaa voi hyvinkin pitää sylissä pidempiäkin aikoja.

Näyttö ja näytönohjain

Stor 17,3″ HD+ näyttö 1600×900 -resoluutiolla ja 220 cd/m² valovoimalla on kirkas ja erittäin tarkka, eikä ainakaan omassa käytössäni silmät ole osoittaneet väsymisen merkkejä. Pelaamista ajatellen erittäin suuri plussa on se, että näytönohjain ei ole emolevylle integroitu, vaan näytönohjain on erillinen NVIDIA® GeForce® GT 620M kahden gigan muistilla. Pelaamista tällä koneella ei ole vielä tullut harrastettua, mutta uskoisin peruspelien toimivan OK-tasolla – varsinainen pelikonehan tämä ei ole.

Windows 8

Luonnollisesti suurimman hämmennyksen tätä konetta käyttöön ottessa aiheutti uusi Windows 8 -käyttöjärjestelmä Metro-valikoineen. Vaikkakin omanlaistaan silmäkarkkia Metro tarjoileekin, niin itse kaipasin varsinkin vanhaa kunnon käynnistä-valikko sen verran suuresti, että ainakin näin alkuun asensin Pokki for Windows 8 -ohjelmiston. Toinen suositeltava vaihtoehto olisi Classic Shell, jonka avulla kone saadaan käynnistymään suoraan työpöydälle ohittaen Metro-valikon.

Loppupeleissä sanoisin, että Windows 8 on silti turhan parjattu käyttöjärjestelmä. Kunhan muutamaan muutokseen aiemmista käyttöjärjestelmistä tottuu, niin sitä huomaakin Windows 8:n olevan varsin pätevä käyttöjärjestelmä. Tiettyjä puutteita ja murheita luonnollisesti on, mutta uskoisin näidenkin pikkuhiljaa korjaantuvan. Omalle kohdalleni ei ole vielä tullut vastana ohjelmaa, joka ei Windows 8:ssa toimisi.

Pientä kiroilua Windows 8 aiheutti siinä, että aiemmista käyttöjärjestelmistä poiketen, Windows 8 katkaisi wlan-verkkoyhteydet täysin lepotilaan siirtyessä ja vaikkakin verkkoon yhdistämisen olisi pitänyt olla automaattista, niin W8 ei jostain syystä tajunnut palata linjoille. Luonnollisesti alkuun tämä aiheutti hämmennystä ja ihmettelyä, mutta kun tajusi vian johtuvan lepotilasta, niin ongelma korjaantui kuin itsestään.

Akku ja liitännät

Ilmoitettu akunkesto on seitsemän tuntia ja uskoisin tämän pitävän varsin hyvin paikkaansa. Vaikkakin konetta pidetään suurimmaksi osaksi verkkovirrassa, niin satunnaiskäytössä akkuvirralla akun pykälät laskevat erittäin hitaasti, joten koneen uskaltaa ottaa mukaan myös ilman virtajohtoa.

Liitäntöjä koneessa on runsaasti, 1 x DC-in 1 x Audio: line-in / microphone, 1 (digital) x Internal microphones, 1 (incl. 1x eSATA/USB combo) x USB 2.0 total 3 (incl. 1x Anytime USB Charge functionality) x USB 3.0 total, 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x Ethernet (RJ-45), 1 x Kensington Lock support, 1 (34 / 54 mm) x ExpressCard slots sekä langattomuuden puolelta nopea wlan ja bluetooth 4.0 takaavat sen, että kone toimii myös viihdekeskuksena – ei vähiten senkään takia, että koneessa on myös kirjoittava blueray-asema.

Loppusanat

Loppusanoina voisin yksinkertaisesti todeta, että tähän mennessä vielä yksikään asia ei ole kaduttanut, että tämän kannettavan hankimme. Suuri, laadukas näyttö, kilpailukykyinen suoritin ja erinomaiset liitännät takaavat sen, että kone pysyy käyttökelpoisena pitkään.