Ensitunnelmat Xiaomi Redmi Note 3:sta

Liki kahden kuukauden älypuhelittoman ajan jälkeen käsiini laskeutui viimeinkin Gearbest.com:sta tilaamani Xiaomi Redmi Note 3. Suomeen puhelin saapui Hong Kongista yhdeksässä päivässä, mutta itselläni puhelin jumiutui tulliselvitykseen useammaksi päiväksi.

Käsittelyaikaa eivät lyhentäneet vuodenvaihteen pyhät eivätkä tullin vanhanaikaiset postituskäytännöt selvityksistään, joten matka Suomen sisällä Helsingistä Ouluun kestikin kokonaiset kolmetoista päivää. Menetyn ajan lisäksi tulliselvityksestä aiheutui reilun 46 euron veroseuraamukset. Jos olet itsekkin aikeissa tilata puhelimen tai muuta elektroniikkaa, suosittelen varautumaan tähän.

Vaikka on ollut hallussani vasta hetken, lienee nyt sopiva hetki kerrata ensitunnelmat. Luonnollisesti tässä pika-artikkelissa tätä puhelinta tulee verrattua edelliseen puhelimeeni, Samsung Galaxy S4:ään.

Tekniset tiedot

 • 2G-taajuudet: GSM 900 / 1800 / 1900 – SIM 1 & SIM 2
 • 3G-taajuudet: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 (TD-SCDMA)
 • 4G-taajuudet: LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)
 • Nopeudet: HSPA, LTE
 • GPRS, Edge: kyllä
 • Mitat: 150 x 76 x 8.7mm, paino 164g.
 • SIM: Dual-SIM
 • Näyttö 5,5″ kapasitiivinen IPS LCD -kosketusnäyttö. 16M väriä. Resoluutiop 1080×1920 (403 ppi)
 • Käyttöjärjestelmä: Android OS 5.1 Lollipop
 • CPU: Helio X10 64bit Octa Core 2.0GHz
 • GPU: PowerVR G6200
 • Muisti: 3Gb RAM, 32Gb sisäinen muisti (myydään myös 16Gb versiona)
 • Kamera: Etukamera 5.0MP (f/2.0) ja 13.0Mp takakamera (f/2.2, 78 asteen laajakulma)Yksityiskohtaisemmat tekniset tiedot löydät aiemmasta julkaisusta Hyvästi Samsung Galaxy S4, kauan eläköön Xiaomi Redmi Note 3.

Ulkonäkö ja rakenne

Ensituntuma puhelimesta on miellyttävä. Vaikka puhelin on phabletin kokoinen 5,5 tuuman näytöllään, ei puhelinta ole lainkaan vaikea käyttää. Pienikätisille näin suurta puhelinta en suosittele, mutta omaan käteeni tämä silti sopii. Puhelimen metallikuori tuntuu miellyttävältä ja vankalta. Minkäänlaisia nitinöitä tai natinoita ei kuulu ja puhelin pysyy hyvin kädessä.

Äänenvoimakkuuden säädin ja virtanäppäin ovat sijoitettu puhelimen oikealle puolelle, kun taasen SIM-korttipaikat ovat käytettävissä vasemmalta puolelta. Kaiken kaikkiaan säätimet ovat helposti sormen ulottuvilla.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu puhelimen takapuolelle, kameran ja salaman alapuolelle. Periaatteessa sijoituspaikka on onnistunut ja hyvä, toisaalta ei. Vaikka sormenjälkitunnistin toimii suurimman osan moitteettomasti, on sormi sijoitettava varsin samankaltaiseen asentoon kuin jälkeä skannatessa, jotta tunnistus onnistuu. Tämäkin lienee toisaalta myös tottumuskysymys ja ajan myötä sormi hakeutuu lukijan kohdalle entistä luontevammin.

Niin hyvää…

Valmistaja Xiaomia kutsutaan Kiinan Appleksi. Yritys on tietoisesti pyrkinyt luomaan tehokkaita puhelimia, jotka ovat suunnattu erityisesti kehittyville markkinoille kilpailukykyisillä hinnoilla. Alle 200 euron hintalapulla varustettu Redmi Note 3 yllätti minut silti.

Puhelin on toiminut ongelmitta ja tehokkaasti mitä erinäisimpien sovellusten kanssa. Jos olisin lähtenyt Suomesta etsimään saman hintaluokan puhelinta, niin ominaisuuslista olisi ollut huomattavasti karsitumpi. Vaikka puhelin on varustettu nykyajan ominaisuuksilla, on muutamia sensoreita ja toimintoja jätetty pois, joihin olin tottunut Galaxy S4:ssä. Jälleen kerran täytyy kuitenkin muistuttaa, että vuonna 2013 maksoin ko. puhelimesta 700 euroa, joten tällä kertaa puhumme ihan eri hintaluokasta.

Erityismaininnan ansaitsee valtava, 4000 mAh:n teholla varustettu akku. Nykyajan valtavilla näytöillä varustetut puhelimet kuluttavat valtavasti virtaa, joten tehokas akku on ainakin omiin tarpeisiin enemmän kuin tervetullut lisä.

Oletuksena puhelimen käyttöjärjestelmä on valmitajan omalla MIUI:lla. Sen kummemmin en oletuskäyttöjärjestelmään tutustunut, sillä puhelimeen asentui samantien itselleni tuttu Apex Launcher. Ehdotonta plussaa on myös se, että valmistaja ei ole tunkenut puhelimen muistia täyteen esiasennettuja ohjelmistoja. Luonnollisesti jonkin verran näitä löytyy, muttei läheskään samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi Samsungin puhelimissa.

Puhelimen 13MP takakamera ja 5MP etukamera ajavat asiansa, mutteivat ole mitään alansa huippuja. Vakiokamera tarjoaa peruskuvausomaisuudet sekä filttereitä kuvaajan käyttöön.

…kuin huonoa

Vaikka puhelimen kieleksi voidaan asettaa myös meidän äidinkielemme, eivät Xiaomin käännökset ovat täydellisiä. Osa käyttöjärjestelmän teksteistä on suomeksi, osa taasen englanniksi. Luonnollisestikkaan tämä ei maata kaada ja tähän tottuu hyvin nopeasti. Joka kerta kun jokin asia on haitannut tämän puhelimen kanssa, täytyy muistaa puhelimen hintaluokka.

Suurin ongelma on kuitenkin puhelimen esiasennetuista ohjelmistoista löytyneet malwaret. Esiasennettuja ohjelmistoja ei voida poistaa ilman roottausta, joten ongelmaksi tämän miellän. Mielelläni en uutta puhelinta samantien roottaisi ja menettäisi takuuta, mutten myöskään troijalaisia halua pitää. Tämä ongelma on ratkottava tavalla tai toisella. (Päivitys 14.1.2015 klo 8.46: ratkaisu ongelmaan)

Loppusanat

Ostaisinko tämän puhelimen uudestaan ongelmistaan huolimatta. Kyllä. Tähän hintaan nämä ominaisuudet, niin suosittelen ehdottomasti harkitsemaan myös näitä kiinapuhelimia. Kunhan troijalaisongelmat selviävät, pyrin kirjoittamaan ratkaisun myös tänne.

 

Päivitys: Kuinka huonot asiat kääntyvät hyväksi

Puhelimen malware ongelmat ratkesivatkin helpommin kuin oletin. Oletus ROM:n ollessa käytössä saastuneita tiedostoja ei voitu poistaa. Ei puhelimen oman resurssienhallinnan kautta, eikä puhelimen ollessa kytkettynä tietokoneeseen. Varsinaisesti syy ei ole valmistajassa, vaan kolmannen osapuolen lisäämässä kustomoidussa ROM:ssa.

Ratkaisin ongelman asentamalla puhelimeen SphinX v2b Final (MIUI 7.1 V7.1.3 Global, Multilang) -ROM-paketin. Näin ollen kolmannen osapuolen asentamalla, malwarella kyllästetty käyttöjärjestelmäversio on historiaa. Käytännössä tämän ROM:n asentaminen antoi myös muita etuja. Puhelimen optimointia, niiden muutamien turhien sovellusten poiston jne. SphinX:iin päädyin useiden suositusten kautta, CyanogenModia kun ei ole ikävä kyllä vielä saatavissa tähän puhelimeen.

Jos sinä olet törmännyt samaan ongelmaan, suosittelen ehdottomasti SphinX:n asentamista. Asennus on helppoa ja nopeaa, joihin löydät kuvalliset ohjeet osoitteesta http://forum.xda-developers.com/redmi-note/general/redmi-note3-sphinx-v1d-miui7-v7-0-22-0-t3287461. Luonnollisesti kaikki tämä tapahtuu kuitenkin omalla vastuullasi.

SphinX v2b Final

Features:

MIUI 7.1 V7.1.3.0 Global

Rooted – SuperSU 2.66

All language support (100%)

Remove China apps/services

Fixed font> replaced with the standard international fonts

Add the new Emoji

Disable wait 10s when installing apk files

Allow download via mobile networks (2G/3G/4G/…)

Update Google application and services latest

Google Now support (Google Virtual Assistant )

Fix GPS and Weather widget

Display quality/color fixed

Optimize system for stability

Zipalign full, BusyBox v1.24.1

Can be installed from any version without unlock Bootloader/Root before!

SphinX v2b:

Fix Camera

Fix all bugs from v2a

Fix SD Card permission

System Optimization